Granátové jablko

Antioxidační schopnost granátového jablka

Antioxidační schopnost různých druhů potravin a nápojů se poměřuje pomocí hodnot ORAC (Oxigen Radical Absorbance Capacity) - kapacita absorbovat volné radikály kyslíku. Je to hodnota udávající celkovou antioxidační schopnost potravin a jiných chemických látek.

Tento ukazatel byl vyvinut vědci National Institutes of Health (Baltimore, Maryland, USA - Národní institut pro zdraví). Nedávno Americký Úřad pro zemědělství (USDA - US Department of Agriculture) zveřejnil databázi hodnot ORAC na svých webových stránkách.

Odborníci objevili, že malá skupinka tzv. „super ovoce“ má až dvacetinásobnou antioxidační schopnost než jiné druhy potravin. A co je ještě překvapivé ... tyto potraviny poskytují více antioxidačního potenciálu než megakrabice vitamínových tablet.

Studie na laboratorních zvířatech, kterým byla podávána strava s vysokým podílem ORAC-bohatých potravin, ukázala, že tato zvířata měla podstatně nižší „biologický“ věk (měřeno mimo jiné výkonností paměti a kapilární intenzitou).

Další studie prokázaly, že potraviny s vysokými hodnotami ORAC mohou chránit buňky a jejich složky před negativními oxidačními účinky.

Možná že doba, kdy budeme hledat ORAC hodnoty na potravinových výrobcích, tak jako dnes kalorie a obsah tuků, není daleko.

Výsledky

Podle průměrných hodnot uveřejněných v Databázi USDA je antioxidační síla 2 dcl porce džusu z granátového jablka:


Takže, jestli chcete vyhlásit boj škodlivým oxidantům, ve sklenici výborného džusu z granátového jablka najdete spolehlivého pomocníka.

Zdroj: www.ars.usda.gov

< zpět
©2008 GranatoveJablko.cz
Vytvořilo: OLIVA Webdesign Studio