Granátové jablko

Základní informace o granátovém jablku

Granátové jablko je z těch přírodních produktů, které dávají za pravdu starému přísloví: „Tvá strava buď tvým lékem“. Četné výzkumy, které byly realizovány v posledních letech, toto jen potvrzují. Mimo jiné granátové jablko pomáhá neutralizovat škodlivé efekty volných radikálů, tj. zabraňuje oxidaci, čistí krev, zabraňuje tvorbě cevních usazenin, zmírňuje kyselost žaludku, pomáhá zdravému trávení, reguluje krevní tlak, přispívá k celkovému posílení organismu, posiluje obranyschopnost a imunitní systém a pomáhá předcházet výskytu mnohých nemocí, včetně rakoviny. Zejména, pokud je užíváno jako džus.

Granátové jablko zralé, pokušení zaručené

Alespoň podle toho, co říká staré přísloví. A nemýlí se, protože nápadný vzhled granátového jablka a jeho lahodná chuť - mezi sladkou a kyselou - z něj dělají jeden z nejoceňovanějších druhů podzimního ovoce. Zejména, pokud vezmeme v potaz jeho nutriční (výživové) a léčebné vlastnosti. Jedná se bez jakýchkoliv pochyb o ovoce atraktivní a svůdné.

Nutriční bohatství granátového jablka

Z hlediska nutričního je granátové jablko velmi bohaté na vitamíny A, B1, B2, B3, B9, C y E. Toto potvrzuje fakt, že jedna sklenice džusu z granátového jablka pokryje 100% doporučené denní dávky vitamínu B9 (acidum folicum) a polovinu denní potřeby vitamínů A, C a E. Také obsahuje vysoké množství fosforu, chlóru, manganu, křemínu a zinku, ale také vápníku a magnézia (udržujíce tyto dva minerály ve skvělé rovnováze), měď a železo (přítomnost prvního pomáhá lepší vstřebatelnosti toho druhého). Avšak minerál nejhojnější a nejvíce ceněný na granátovém jablku je potasium, nezbytné pro tvorbu a přenos nervových impulzů a svalovou aktivitu.

V neposlední řadě je granátové jablko velmi bohaté na vlákninu a zároveň má nízkou kalorickou hodnotu díky nízkému obsahu karbohydrátů. Také obsahuje kyselinu citrónovou (s dezinfekčním účinkem, neutralizátor škodlivé močoviny a umocňovač účinků vitamínu C), kyselinu jablečnou, flavonoidy (barviva s antioxidačním účinkem) a taniny (látky s mimořádným antioxidačním efektem, s uklidňujícími a protizánětlivými účinky pro sliznice trávicího traktu).

Jak si vybrat kvalitní granátové jablko?

Pro to, aby se tyto vzácné vlastnosti se uchovaly nedotčené a konzumace nám poskytla tak zajímavé a prospěšné látky, je nutno respektovat určité zásady. První z nich, výběr plodů, které nejsou otlačené, pořezané, pomačkané nebo jinak poškozené. Je důležité, aby slupka měla živou barvu a byla pevná, hladká, lesklá. Vězte však, že granátové jablko lze uchovávat v dobrém stavu nejen několik dnů, ale až několik týdnů, při přirozené venkovní teplotě. Doporučujeme však přechovávat je v suchém a chladném místě, nejlépe v chladničce.

Antioxidanty

Už několikrát jsme slyšeli, že džus z granátových jablek je přímo napěchovaný přírodními ochrannými antioxidanty. Co to ale antioxidanty jsou a k čemu nám mohou být dobré?

Vypadá to, že se antioxidanty objevují v poslední době všude… jsou zmiňovány ve spojení se nepřeberným množstvim produktů, pleťovými krémy počínaje, přes červené víno, a čokoládou konče. Ale za vším tímto humbukem se skrývá mnoho dobrých důvodů. Tyto vyhledávané bioaktivní látky, které jsou přirozenou součástí některých potravin, tvrdě pracují a tím napomáhají chránit vaše buňky před škodlivými působením nestabilních molekul ve tvém těle.

Obsah antioxidantů ve vybraných potravinách - tabulka

Tyto nestabilní molekuly mají své jméno, a už si asi o nich také mnoho slyšel - nazývají se volné radikály. Nejenže přicházejí z vnějšího prostředí, jako například zněčištění, UV záření a cigaretový kouř, ale tvé tělo je také samo vytváři, jako součást normálního metabolického procesu (jako je trávení jídla nebo v průběhu cvičení).

Výskyt nekontrolovaných volných radikálů rozhodně není dobrý pro tvé tělo, tyto škodlivé látky mohou zapříčinit vážné řetězové reakce ničící tvé buňky. Ve skutečnosti Národní Institut pro výzkum rakoviny (National Cancer Institute, USA) konstatuje, že „volné radikály mohou hrát důležitou roli u nemocí jako rakovina, nemoci srdce, mrtvice a další choroby spojené se stárnutím.“

Naštěstí výzkumy potvrzují, že můžeme napomoci odstraňování některých z negativních následků působení těchto volných radikálů, a to tím, že naše strava bude bohatá na přírodní antioxidanty. Skvělými zdroji jsou některé druhy ovoce, zeleniny a 100% ovocné džusy. Jak ale poznám, které zdroje antioxidantů jsou ty nejlepší? Nabízíme jednoduché pravidlo, jak to poznat „od oka“: čím více hlubší a tmavší je barva produktu, tím větší antioxidační schopnost.

Pití 100% přírodního džusu z granátového jablka je jednoduchý a lahodný způsob, jak zařadit antioxidanty do vaší stravy. Vaše zdraví vám za to poděkuje.

Podívejte se na další podrobnosti o antioxidačních schopnostech granátového jablka.

Blahodárné účinky granátového jablka

V současné době jsou známy mnohé příznivé účinky granátového jablka, neboť mnohá výzkumná centra potvrzují ve svých studiích stále nové a přesnější detaily možných prospěšných léčebných vlastností. Doposud bylo konstatováno, že granátové jablko má následující blahodárné účinky:

Antioxidační

Jeho bohatě zastoupené flavonoidy, taniny a vitamíny jej proměňují v jedno z ovocí s nejvyššími antioxidačními účinky z celé přírody. A právě proto jeho pravidelná konzumace zmírňuje následky stárnutí a přispívá k významnému snížení rizika onemocnění degenerativními chorobami, nemocemi kardiovaskulárního systému a rakovinou.

Hojivé, Diuretické (pročišťovací) a Digestivní (úprava zažívání)

Granátové jablko pomáhá čistit organismus a upravovat zažívání, když je podáváno osobám, které trpí průjmy, střevním katarem, žaludečními vředy, nadýmáním, poruchami trávení, záněty žaludku a střev, překyselením nebo kýlou. Obecně se granátové jablko doporučuje jako pomocný prostředek při různých nepravidelnostech zažívání a trávení. Již Hipocrates používal jeho šťávu jako prostředek proti těžkostem žaludku a trávicího traktu.

Čistící (depurativní)

Také se považuje za prospěšné pro játra, protože čistí a posiluje organismus. A ty samé účinky má na krev, jelikož se potvrdilo, že léčebná kúra podporovaná šťávou z granátových jablek má detoxikační a čistící efekty, protože krev obnovuje a regeneruje. Několikeré klinické zkoušky uskutečněné od roku 2005 na Lékařské fakultě Kalifornské univerzity (USA) ukázaly, že příjem jedné sklenice džusu z granátových jablek denně po dobu tří měsíců zlepšuje podstatně plynulost krevního oběhu. Také díky svému bohatému obsahu vody, potasia a kyseliny citrónové zlepšuje vylučování (oběh tekutin v těle) a zlepšuje fungování ledvin. Proto se doporučuje v případech hyperurikémie (zvýšené koncentrace kyseliny močové v krvi), ledvinových kamenů, obezity a hypertenze (vysoký krevní tlak).

Protizánětlivé a Antiseptické

Granátové jablko má také účinky protizánětlivé a antiseptické pro svůj obsah kyseliny citrónové a kyseliny jablečné. Zjistilo se, že může pomáhat při zánětech a to i v připadech, kdy tradiční (konvenční) léčba selhala a také pro podporu léčby trávicích sliznic. Stejně se osvědčila v případech zánětu hltanu, chronických zánětů lebečných dutin a zánětů ucha. A navíc, jeho účinky v případech chronických hnisavých zánětů ucha jsou mimořádné, jedná se zřejmě o téměř jediný přírodní prostředek, který je skutečně účinný a trvalý.

Ochrana srdce (cardioprotektivní)

Poslední laboratorní výzkumy uskutečněné profesorem Michaelem Aviramem z Univerzity v Haifě (Izrael) potvrdily, že šťáva z granátových jablek snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi a zabraňuje tvorbě tukových usazenin ve stěnách tepen, a tímto pomáhá předcházet patologickému tvrdnutí cév. Jeho studie publikové s lékařském časopise Arterioskleroza ukazují, že konzumance 180 ml (asi 2 dcl) denně už po dobu 3 měsíců snižuje riziko arteriosklerózy. Také tvrdí, že cukry obsažené v granátovém jablku nemění úroveň cukrů v krvi diabetiků. Musíme také připomenout, že stejný vědec upozornil na antioxidační účinky červeného vína, olivového oleje a lékořice.

Následující práce prokázaly, že jedna sklenice džusu z granátového jablka má až trojnásobnou antioxidační a antiaterioskrerotickou schopnost než stejné množství zeleného čaje, červeného vína a džusu z borůvek.

Když budete užívat džus z granátových jablek každý den - potvrzuje doktor Richard Bogle, kardiolog Nemocnice Hammersmith, Londýn (Velká Británie), autor tohoto výzkumu, může to zlepšit funkci krevního oběhu, snížit tvrdnutí cév, zredukovat riziko onemocnění srdečními (kardiovaskulárními) chorobami a zlepšit funkci srdce.

Byli to však až badatelé z Neapolské univerzity (Itálie), kteří tyto závěry podpořili čísly: rozsah arteriosklerotických poškození se redukuje až o 44%, pokud se konzumuje jedna sklenice džusu z granátového jablka denně po dobu 3 měsíců. Toto alespoň potvrdili pokusy na laboratorních zvířatech, která vykazovala velmi vysokou úroveň špatného cholesterolu v krvi a která měla rozvinutou arteriosklerózu. Také se realizovaly studie s osobami postiženými vysokým krevním tlakem (hypertenzí) a výzkum konstatoval, že už po pouhých 2 týdnech každodenního užívání džusu z granátových jablek se snížil systolický krevní tlak o 5%. Zbývá jen dodat, že kvůli vysokému obsahu potasia lze jenom doporučit konzumaci džusu z granátového jablka take osobám s vysokým krevním tlakem.

Dále je nutno poznamenat, že granátové jablko podporuje množství oxidu dusičného, látky, která se nachází v malých množstvích nachází v našem těle a která spojena se svalovým uvolněním a s roztahováním tepen. Také se účastní na regulaci krevního oběhu a krevního tlaku, což umocňuje přesvědčení, že pomáhá předcházet kardiovaskulárním problémům.

Neuroprotektivní (ochranna mozku a nervové soustavy)

Přinejmenším pro mozek novorozenců. Doktor David Holtzman - primář Neurologie na Lékařské fakultě Univerzity ve Washingtnu (USA) - realizoval výzkum s laboratorními zvířaty, který dokazuje, že polyfenoly obsažené v granátovém jablku, konzumované těhotnými matkami chrání mozek plodu před možnými ischemickými poškozeními v průběhu porodu, speciálně, když se jedná o předčasné porody. Podle tohoto vědce jedno z nejvyšších rizik předčasného porodu je, že dojde k poruchám zásobování mozku krví a následně nižšímu přísunu kyslíku, což způsobí onemocnění mozku nebo jeho ochrnutí. A proto tedy Holtzman uzavírá, že toto riziko se může účinně snížit, když matka užívá šťávu z granátových jablek v průběhu těhotenství. Teď se soustřeďujeme na izolování neuroprotektivních látek z džusu granátového jablka, abychom s nich připravili koncentrát a abychom doložili jeho schopnost redukovat poškození mozku. Chceme je podrobit dalším zkouškám, na příklad, jak působí na prevenci mozkových disfunkcí a chorob, jako například Alzheimerova nemoc.

Antiamémické (proti chudokrevnosti)

Jeho prospěšnost v případě anémie (chudokrevnosti) je pro jeho bohatost na minerály, zejména železo, a také protože zároveň obsahuje vitamín C a měď, které umožňují jeho efektivní absorbci.

Estrogenické

Je potvrzeno, že granátové jablko má estrogenické účinky a proto japonští výkumníci zkoumají možné efekty na léčbu příznaků, které jsou spojeny s klimaktériem (přechodem), včetně prevence osteoporózy.

Condroprotektivní (ochrana klubů a pohybové ústrojí)

Britští vědci z Case Western Reserve University, pod vedením doktora Tariqa Haqqiho, nedávno zjistili, že šťáva z granátových jablek blokuje enzimy, které přispívají k úbytku (degradaci) chrupavky v případech osteoartritýdy (úbytek chrupavkové tkáně způsobující bolestivost a omezení pohybu kloubů), přinejmenším u laboratorních zvířat. Výzkumné práce pokračují, aby se potvrdilo, zda konzumace navíc nejen zpomaluje tuto degradaci, ale také podporuje obnovu chrupavek.

Protirakovinná

Tato vlastnost, zjištěná mnohými studiemi, se také přisuzuje hojnosti antioxidantů v granátovém jablku. Toto potvrzují například experti z University v Madisonu (USA), kteří již v roce 2005 publikovali výsledky různých studíí, které potvrdily, že pravidelné požití džusu z granátového jablka zabraňuje růstu a rozvoji rakovinných buněk při rakovině prostaty. Později skupina vedená doktorem Allanem Pantuckem - urologem z Johnsonova Centra pro výzkum rakoviny na Univerzitě v Kalifornii, publikovala zprávu, ve které se potvrzuje, že konzumace tohoto ovoce výrazně zpomaluje růst nádoru prostaty. V rámci studie bylo zúčastněným 50ti mužum postižených rakovinou prostaty, kteří se před účastní na experimentu podrobili ozařování, chirurgickým zákrokům a jiným způsobům léčby. Podle výsledků této studie se u mužů zúčastněným na tomto projektu, kteří užívali denně džus z granátových jablek po dobu 3 měsíců, podařilo zpomalit dvojnásobení hladiny PSA - bílkovina, která indikuje přítomnost této rakoviny - v krvi až na 54 měsíců, když bez podání džusu se hladina zdvojnásobila v průměru za 15 měsíců.

A toto všechno aniž by se potvrdily sebemenší negativní vedlejší účinky v průběhu experimentu. Zatím je brzy, říká opatrný doktor Pantuck - abychom mohli začít masově předepisovat konzumaci džusu z granátového jablka lidem postiženým rakovinou prostaty, protože se jedná o předběžné závěry. Neočekáváme, že džus léčí tuto nemoc, ale myslíme si, že by mohl oddálit nebo odvrátit nutnost jiných terapií, které jsou doprovázeny agresivními vedlejšími účinky. Jako shrnutí říká, že džus z granátových jablek by mohl být používán jako vynikajcí netoxický prostředek, který by zabránil, aby mnoho mužů skončilo s metastázemi nebo aby umírali následkem rakoviny prostaty.

Také Phillipsova univerzita (Neměcko) publikovala studii o této významné protirakovinné aktivitě granátového jablka a džusu z něho vyrobeného. A Illinoiská univerzita (USA) odhaduje, že na základě testů na laboratorních zvířatech má džus významný preventivní účinek a protirakovinný efekt v případě rakoviny prsu. Výzkumy byly dále rozšířeny na rakovinu kůže.

Zkrátka lze říci, že výsledky v případech rakoviny jsou tak nadějné, že stále více univerzit a výzkumných center uskutečňuje analýzy různých komponentů a vlastností tohoto výjimečného ovoce, aby se prokázalo, že se s jeho pomocí může zabránit této zákeřné nemoci, nebo ji léčit.

Na co si dát pozor

Zbývá jen říci, že jeho konzumace musí být pod dohledem profesionála v případech, kdy osoba trpí ledvinovou nedostatečností nebo kdy je nutné kontrolovat přísun potásia do organismu (což může být v případech osob, které užívají diuretika). Na druhou stranu, je ideální pro osoby trpící bulimií.

Protože granátové jablko je podzimní ovoce, nebude jednoduché je sehnat například v létě (alespoň ne v odpovídající kvalitě), proto nezbývá nic jiného, než užívat granátové jablko ve formě blahodárného džusu.

©2008 GranatoveJablko.cz
Vytvořilo: OLIVA Webdesign Studio